ସିଝାଇବା ନା ଷ୍ଟିମ , ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେଉଁଟା ଲାଭ?

ସିଝାଇବା ନା ଷ୍ଟିମ , ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେଉଁଟା ଲାଭ?

ସବୁଜ ପନିପରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଆମ ଶରୀରକୁ ଭିଟାମିନ, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଫାଇବର ଯୋଗାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପନିପରିବା ରନ୍ଧା ହେବାର ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ? ପ୍ରାୟତଃ ଲୋକମାନେ ପନିପରିବାଗୁଡ଼ିକୁ ସିଝାଇ କିମ୍ବା ଷ୍ଟିମ କରି ଖାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ କେଉଁ ପଦ୍ଧତି ଭଲ?

କିଛି ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ପାଣିରେ ପନିପରିବା ଫୁଟାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ରନ୍ଧି ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ କୁହନ୍ତି ଯେ ପନିପରିବା ଷ୍ଟିମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସେଥିରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ। ସର୍ବପରି, କେଉଁ ପଦ୍ଧତି ଅଧିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର ଏବଂ କେଉଁଟି ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ? ଆଜି ଏଥିରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଉଭୟ ପଦ୍ଧତିର ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତାର ଭାବରେ କହିବୁ ଯାହା ଦାରା ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ସଠିକ ପଦ୍ଧତି ବାଛିପାରିବେ।

୧. ଫୁଟାଇବାର ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା : 
ଲାଭ: ଫୁଟାଇବା ଦାରା ପନିପରିବା ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସହଜରେ ରାନ୍ଧି ହୋଇଯାଏ। କିଛି ପନିପରିବାର ସୱାଦରେ ସାମାନ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ, ଯାହା ଯୋଗୁଁ କିଛି ପନିପରିବା ଅଧିକ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ମନେହୁଏ। ଏହା ସହିତ, କିଛି କଠିନ ପନିପରିବା (ଯେପରିକି ଆଳୁ, ଗାଜର) ସିଝାଇବା ଦ୍ୱାରା ନରମ ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକ ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇପାରେ।

ଅସୁବିଧା: ପାଣିରେ ପନିପରିବା ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ଭିଟାମିନ ସି ଏବଂ ବି-କମ୍ପଲେକ୍ସ ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇପାରେ। ଯଦି ପନିପରିବାଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ସମୟ ଧରି ଫୁଟାଯାଏ, ତେବେ ସେଗୁଡିକରର ଗଠନ ଏବଂ ସୱାଦ ଖରାପ ହୋଇପାରେ।

୨. ଷ୍ଟିମିଂର ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା: 
ଲାଭ: ବାଷ୍ପ ନେବା ଦ୍ୱାରା ପନିପରିବାରେ ଥିବା 90% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁଷ୍ଟିସାର ସଂରକ୍ଷଣ ହୁଏ। ଏହା ସହିତ, ପନିପରିବାର ପ୍ରାକୃତିକ ଗଠନ ଏବଂ ରଙ୍ଗ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ଅଧିକ ତେଲ ଏବଂ ମସଲା ବିନା ମଧ୍ୟ ପନିପରିବା ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଏ।

ଅସୁବିଧା: ଆଳୁ ଏବଂ ବିନ୍ସ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପନିପରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟିମ କରିବା ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ରାନ୍ଧିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇପାରେ। କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ମସଲା ବିନା ବାଷ୍ପୀଭୂତ ପନିପରିବା ଖାଇବାକୁ କମ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ଲାଗିପାରେ।

କେଉଁ ପଦ୍ଧତି ଭଲ?
ଯଦି ଆପଣ ପୁଷ୍ଟିକରତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଷ୍ଟିମିଂ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ। ସେହି ସମୟରେ, ଯଦି ଆପଣ ଖାଦ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ରାନ୍ଧିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କିମ୍ବା କଠିନ ପନିପରିବା ରାନ୍ଧିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଫୁଟାଇବା ଠିକ ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉତ୍ତମ ସୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ହାଲୁକା ବାଷ୍ପ ନେବା ପରେ ହାଲୁକା ତଡ଼କା ସହିତ ଖାଇ ସ୍ବାଦ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାର ଉଭୟ ପାଇପାରିବେ।