ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉପକାରୀ ଚଟଣି 

ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉପକାରୀ  ଚଟଣି 

ଆମ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟରେ ଚଟଣି  କେବଳ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ବାଦ ବୃଦ୍ଧି କରେ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଚଟଣି ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିବ। ଅଧିକାଂଶ ପୋଦିନା ଏବଂ ଧନିଆ ଚଟଣି ଘରେ ତିଆରି କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ନଡ଼ିଆ ଏବଂ ବାଦାମ ଚଟଣି ସାମ୍ବର ସହିତ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚଟଣିର କେବଳ ସ୍ବାଦ ଭିନ୍ନ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଏଥିରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଥାଏ ଯାହା ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏପରି କିଛି ଚଟଣି ବିଷୟରେ ଯାହା ତିଆରି କରିବା ସହଜ ଏବଂ ଯଦି ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ।

ଧନିଆ ଚଟଣି: ଧନିଆ ଚଟଣି ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଚଟଣି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଧନିଆରେ ଭିଟାମିନ ଏ, ସି, କେ ଏବଂ ବି ବ୍ୟତୀତ କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ଏହାର ଚଟଣି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଥମେ ଧନିଆ ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ସଫା କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ମିକ୍ସରରେ ଧନିଆ, କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ଏବଂ ଜିରା ପକାଇ ଭଲ ଭାବରେ ପେଷି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ମିଶାନ୍ତୁ। ଆପଣ ଚାହିଁଲେ ଏଥିରେ ଲେମ୍ବୁ ରସ କିମ୍ବା ଦହି ମିଶାଇ ପାରିବେ।

ନଡ଼ିଆ ଚଟଣି :  ଏହି ଚଟଣି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ନଡ଼ିଆକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡ କରି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ, ଧନିଆ ଏବଂ କରୀ ପତ୍ରକୁ ଧୋଇ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରନ୍ତୁ। ଏବେ ଏକ ମିକ୍ସର ଜାରରେ ନଡ଼ିଆ ତେଲ, କଞ୍ଚା ଧନିଆ, ଚଣା ଡାଲି, କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, କରୀ ପତ୍ର ଏବଂ ଲୁଣ ପକାଇ କିଛି ପାଣି ମିଶାଇ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡିଂ କରନ୍ତୁ। ଏବେ ଏହାକୁ ଏକ ପାତ୍ରରେ ବାହାର କରନ୍ତୁ। ତଡ଼କା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଏକ ପ୍ୟାନରେ ତେଲ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ହିଙ୍ଗ୍‌ ଏବଂ ସୋରିଷ ପକାଇ କରୀ ପତ୍ର ଏବଂ ଶୁଖିଲା ଲାଲ ଲଙ୍କା ପକାଇ ତଡ଼କା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଏହାକୁ ଚଟଣିରେ ମିଶାନ୍ତୁ।

ଟମାଟୋ ଚଟଣି:  ଟମାଟୋ, କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, ଅଦା ଏବଂ ରସୁଣକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡ କରି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏକ ପ୍ୟାନରେ ତେଲ ଗରମ କରି ଜିରା ପକାନ୍ତୁ। ତା’ପରେ କଟା ଟମାଟୋ, କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, ଅଦା ଏବଂ ରସୁଣ ପକାଇ ଟମାଟୋ ନରମ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ଏବେ ମିଶ୍ରଣକୁ ଥଣ୍ଡା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ଏହାକୁ ମିକ୍ସରରେ ପକାଇ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡିଂ କରନ୍ତୁ। ସେଠାରେ, ଟମାଟୋ ଚଟଣି ପ୍ରସ୍ତୁତ।

ପୁଦିନା ଚଟଣି:  ପୁଦିନା ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ସଫା କରନ୍ତୁ। ମିକ୍ସରରେ ପୁଦିନା, କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, ଅଦା ଏବଂ ଭଜା ଜିରା ପକାଇ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡିଂ କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଏଥିରେ ସୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ମିଶାନ୍ତୁ। ସେଠାରେ, ପୁଦିନା ଚଟଣି ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆପଣ ପୁଦିନା ଏବଂ ଧନିଆ ମିଶାଇ ଚଟଣି ତିଆରି କରିପାରିବେ।