ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ କଦଳୀ ଖାଇବା ଭୁଲ!

କଦଳୀ ଏକ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଫଳ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଏହାକୁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର ମନେ କରି ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ ସାମିଲ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ କଦଳୀ ଖାଇବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ କି ନାହିଁ? ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ଅଛି ଯାହାକୁ ଭୁଲ ଭାବରେ ଖାଇଲେ ପେଟ ଫୁଲିପାରେ।
କଦଳୀ ଏବଂ କ୍ଷୀର- TOI ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଅନେକ ଲୋକ ସକାଳେ ଉଠିବା ପରେ କିମ୍ବା ଜିମ ପରେ କଦଳୀ ଏବଂ ମିଲ୍କ ଶେକ ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁସାରେ, କଦଳୀ ଏବଂ କ୍ଷୀରର ମିଶ୍ରଣ ଭାରୀ ଏବଂ କଫ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ। ଏହା ପାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଧୀର କରିଦିଏ ଏବଂ ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ କିମ୍ବା ଫୁଲିବାର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ବିଶେଷକରି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଲାକ୍ଟୋଜ ଇନଟଲରେନ୍ସ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଆହୁରି କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।
କଦଳୀ ଏବଂ କଫି- ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ସକାଳ କଫି ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଥାଏ ଏବଂ ଯଦି ଏଥିରେ କଦଳୀ ମିଶାଯାଏ, ତେବେ ଏହି ମିଶ୍ରଣ ପେଟରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିପାରେ। କ୍ୟାଫିନ ଏବଂ କଦଳୀର ମିଳିତ ପ୍ରଭାବ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିପାରେ ଏବଂ ପେଟ ଫୁଲିବାକୁ ବଢାଇପାରେ।
କଦଳୀ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରୋଟିନ ଖାଦ୍ୟ- ଯଦି ଆପଣ କଦଳୀକୁ ଅଣ୍ଡା କିମ୍ବା ଦହି ଭଳି ହାଇ ପ୍ରୋଟିନ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ତାହା ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପାରେ। ଏହି ମିଶ୍ରଣ ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଫୁଲିବାର କାରଣ ହୋଇପାରେ, ବିଶେଷକରି ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପାଚନ ଶକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଦୁର୍ବଳ।
କଦଳୀ ଏବଂ ରୁଟି/ଟୋଷ୍ଟ- ରୁଟି କିମ୍ବା ଟୋଷ୍ଟ ସହିତ କଦଳୀ ଖାଇବା ସାଧାରଣ କଥା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପେଟକୁ ଭାରୀ ମଧ୍ୟ କରିପାରେ। କାରଣ କଦଳୀରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିନି ଥାଏ ଏବଂ ରୁଟିରେ ଷ୍ଟାର୍ଚ ଥାଏ, ଉଭୟ ମିଶି ପେଟରେ ଫରମେଣ୍ଟେଶନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରେ, ଯାହା ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ପେଟ ଫୁଲିବାର କାରଣ ହୁଏ।
କଦଳୀ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ଫଳ ବା ଡ୍ରାଏ ଫ୍ରୁଟ- ଯଦି ଆପଣ କଦଳୀ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଏକାଠି ଖାଆନ୍ତି, ବିଶେଷକରି କିସମିସ କିମ୍ବା ଖଜୁର ଭଳି ମିଠା ଶୁଖିଲା ଫଳ, ତେବେ ଏହା ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ ଏବଂ ପେଟରେ ଏସିଡିଟି ଏବଂ ଭାରୀ ହେବାର କାରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
କଣ କରିବେ?- ଯଦି ଆପଣ କଦଳୀ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଖାଲି ପେଟରେ ନ ଖାଇବା ଭଲ। ଏହାକୁ ଏକା କିମ୍ବା ହାଲୁକା ଜଳଖିଆ ପରେ ଖାଆନ୍ତୁ, ଯେପରିକି ଓଟ୍ସ କିମ୍ବା ପୋହା ଖାଇବା ପରେ। ଏହା ପାଚନ ଶକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ପେଟ ଫୁଲିବା ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିବ।