ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରେ ପ୍ରବଳ ନିଦ ଆସୁଛି କି?

ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରେ ଅପରାହ୍ନରେ ନିଦ ଆସିବା ବହୁତ ସ୍ବାଭାବିକ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି କୁହନ୍ତିି ଯେ ଅପରାହ୍ନରେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଖାଇବା ପରେ ଯେଉଁ ହାଲୁକା ନିଦ ଆସେ ତାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା କଷ୍ଟ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରେ ଏହି ନିଦ ଯୋଗୁଁ, ଲୋକେ କାମରେ ଠିକ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପାରନ୍ତି ନାହିଁ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଫିସରେ ବହୁତ ଆଳସ୍ୟ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଏବଂ କୌଣସି କାମ ଠିକ ଭାବରେ ହୁଏ ନାହିଁ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।
ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ସାମିଲ କରି ଆପଣ ସହଜରେ ଆପଣଙ୍କ ଅପରାହ୍ନ ନିଦରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ। ତଥାପି, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରାହ୍ନ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ଅପରାହ୍ନରେ ହଠାତ କ୍ଳାନ୍ତ ଅନୁଭବ ହେବା, ଶକ୍ତିର ଅଭାବ ଏବଂ କାମରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ ପାରିବାକୁ ଅପରାହ୍ନର ମନ୍ଥରତା କୁହାଯାଏ। ଖାଇବା ପରେ ୨ଟାରୁ ୪ଟା କାମ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ଥକ୍କା ଲାଗେ। ଏଥିପାଇଁ କ’ଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଘିଅ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚର୍ବିର ଉତ୍ସ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଘିଅ ଖାଇଥାଉ, ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ହଜମ ହୁଏ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଦିନସାରା ସକ୍ରିୟ ରଖେ। ଘିଅ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୁଳିତ ହୁଏ, ଯାହା ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରେ ହେଉଥିବା ଆଳସ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହା ଖାଦ୍ୟକୁ ଠିକ ଭାବରେ ହଜମ କରିବା ସହ ଶରୀର ହାଲୁକା ଲାଗେ। ଏଥିଯୋଗୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ନିଦ ଆସିବ ନାହିଁ। ଖାଦ୍ୟ ଠିକ ଭାବରେ ହଜମ ହେଲେ, ପେଟ ଭାରୀ ଲାଗିବ ନାହିଁ ଏବଂ ମଧ୍ୟାହ୍ନର ଆଳସ୍ୟ ଦୂର ହେବ। ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଚଟଣି ଯୋଡ଼ିବା ଦାରା ମେଟାବୋଲିଜିମ ଉନ୍ନତ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ମେଟାବୋଲିଜିମ ଠିକ ଭାବରେ କାମ କରେ, ଶରୀରରେ ଶକ୍ତି ରହିଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଳସ୍ୟ ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ। ଚଟଣି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟତା ବଜାୟ ରହେ, ଯାହା ଆଳସ୍ୟ ଦୂର କରେ। ଯଦି ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଭାତ କିମ୍ବା ମିଠା ଜିନିଷ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ହ୍ରାସ ପାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିଦ ଲାଗେ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଖାଦ୍ୟରେ ଘିଅ ଏବଂ ଚଟଣି ଥାଏ, ତେବେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ସ୍ଥିର ରହିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଦିନସାରା ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ।