ଦହିରେ ଲୁଣ ମିଶାଇ ଖାଉଛନ୍ତି କି? ଜାଣନ୍ତୁ

ଦହିରେ ଲୁଣ ମିଶାଇ ଖାଉଛନ୍ତି କି? ଜାଣନ୍ତୁ

ଯେକୌଣସି ଋତୁ ହେଉ, ସମସ୍ତେ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଦହି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ଚିନି ସହିତ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ତ ଆଉ କିଛି ଲୋକ ଲୁଣ ସହିତ ଖାଆନ୍ତି। କିଛି ଲୋକ କିଛି ନ ମିଶାଇ ଦହିର ସ୍ବାଦ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଘରେ ରାଇତା ତିଆରି ହୁଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ଚିନି ଏବଂ ଲୁଣ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତି ଯେ, ଦହି ଖାଇବା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ କାରଣ ଏଥିରେ ପ୍ରୋଟିନ, କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଭିଟାମିନ ଥାଏ ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ। କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଲୋକ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଦହି ଲୁଣ ସହିତ ଖାଇବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ?
ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ, ଲୁଣ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ବାଦକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖେ। ତେଣୁ, ଦହିରେ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଲୁଣ ମିଶାଇଲେ ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ବିଶେଷ କ୍ଷତି ହୁଏ ନାହିଁ। ରାତିରେ ଦହି ଖାଇବା ସମୟରେ, ଅଧିକାଂଶ ଡାକ୍ତର ଲୁଣ ମିଶାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି କାରଣ ଏହା ପାଚନ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିଥାଏ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ। ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରିଦିଏ, କିନ୍ତୁ ଦହିର ପ୍ରକୃତି ଏସିଡିକ। ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଏହା ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ତେଣୁ, ଦହିରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ମିଶାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। କାରଣ ଏହା ପିତ୍ତ ଏବଂ କଫ ସମସ୍ୟାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ।
ଡାକ୍ତରଙ୍କ ମତରେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଅଛି ସେମାନେ ଦହିରେ ଲୁଣ ମିଶାଇବା ଆଦୌ ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ। ଏହା ଷ୍ଟ୍ରୋକ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଡିମେନ୍ସିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହୃଦରୋଗର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଦହି ସହିତ ଲୁଣ ମିଶାଇ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ଲାଭଦାୟକ ଜୀବାଣୁ ମରିଯାଏ। ଯଦି ଆମର ପାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉନ୍ନତ କରିପାରୁଥିବା ଜୀବାଣୁ ମରିଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଦହି ଖାଇବାର କୌଣସି ଲାଭ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ରୋଗ ଏବଂ ଅସୁବିଧାର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ଆପଣ କାଶ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ସହିତ ଗଳା ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ ଭୋଗିପାରନ୍ତି।
ତେବେ ଦହି ଖାଇବାର ଉପାୟ କ’ଣ?
ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ, ଯଦି ଆପଣ ଦୋକାନରୁ ଦହି କିଣୁଛନ୍ତି ତେବେ ଏଥିରେ ଚର୍ବି ନାହିଁ। ତାଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ବାହାର କରିଦିଆଯାଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଘରେ ଦହି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ତେବେ ଏଥିରେ ଚର୍ବି ଥାଏ। ଏଥିରେ ଆପଣ ବହୁତ କମ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉପାୟ ହେଉଛି କେବଳ ସାଧା ଦହି ଖାଇବା। ଯଦି ଆପଣ ସ୍ବାଦ ପାଇଁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଟିକେ ଗୁଡ଼ ମିଶାଇ ପାରିବେ।