ବର୍ଷା ଦିନେ ବାସିରୁଟି ଖାଉଛନ୍ତି କି ?

ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ସହର ଏବଂ ଗାଁରେ ବାସି ରୁଟି ଖାଇବା ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରଥା। ଯେଉଁମାନେ ଖାଦ୍ୟକୁ ପୂଜା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଖାଦ୍ୟକୁ ଫୋପାଡ଼ି ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବଳକା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ଉଚିତ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି। ଲୋକମାନେ ବାସି ରୁଟି ବହୁତ ଖାଆନ୍ତି। ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାସି ରୁଟିର ଚାହିଦା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁ, ଏହାକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନ ସହିତ ସେବନ କରାଯାଉଛି, କାରଣ, ବାସି ରୁଟିକୁ ପ୍ରୋଟିନ ଭରପୂର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହା ଶରୀରର ଓଜନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହି କାରଣରୁ ଯୁବପିଢ଼ି ଏହାକୁ ଅଧିକ ଖାଉଛନ୍ତି। ଡାକ୍ତର ଏ ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ଡାକ୍ତର ଆଲୋକ ଚୌରାସିଆଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ବାସି ରୁଟିରେ ପ୍ରୋଟିନ ପରିମାଣ ତାଜା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରି ନୁହେଁ। ରୁଟି ମୁଖ୍ୟତଃ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟର ଏକ ଉତ୍ସ ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରୋଟିନର ପରିମାଣ ସୀମିତ।
ତଥାପି, ଯଦି ବାସି ରୁଟିକୁ ଦହି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରୋଟିନ ଯୁକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋଟନର ଅଭାବ ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଗାଁ ଗହଳିରେ ବାସି ରୁଟି ଖାଇବାର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଏହା ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତା। ବାସି ରୁଟି ଖାଇବା ପେଟ ପାଇଁ ହାଲୁକା ଏବଂ ଏହା ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଡକ୍ଟର ଆଲୋକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦହି କିମ୍ବା ବଟର ମିଲ୍କ ସହିତ ବାସି ରୁଟି ଖାଇବା ଏହାକୁ ଏକ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ଜଳଖିଆ କରିଥାଏ, ଯାହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ।
ଯଦିଓ ବାସି ରୁଟି ଖାଇବାର କିଛି ଲାଭ ଅଛି, ଏହାର କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ଡକ୍ଟର ଆଲୋକ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ବାସି ରୁଟି ଠିକ ଭାବରେ ନ ରଖାଯାଏ, ତେବେ ଏଥିରେ ଜୀବାଣୁ ବଢ଼ିପାରେ। ଯାହା ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ବିଶେଷକରି ବର୍ଷା ଋତୁରେ, ଯେତେବେଳେ ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥାଏ, ଯଦି ବାସି ରୁଟି ଠିକ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ ନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ପେଟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ।
ଡକ୍ଟର ଆଲୋକ କୁହନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ବାସି ରୁଟି ଖାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଶୁଖିଲା ସ୍ଥାନରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ପରଦିନ କେବଳ ତାଜା ଦହି କିମ୍ବା ପନିପରିବା ସହିତ ଖାଆନ୍ତୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ, ନିୟମିତ ଭାବରେ ତାଜା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଶରୀରକୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।