ଖାଲିପେଟରେ ରସୁଣ ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ

ରସୁଣ କେବଳ ଏକ ମସଲା ନୁହେଁ ଯାହା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ବଢାଇଥାଏ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ରୋଗ ଭଲ ହୋଇଯାଏ । ଯଦି ଆପଣ ଖାଲି ପେଟରେ ରସୁଣ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ ହେବ । କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ, ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । କଞ୍ଚା ରସୁଣରେ ଆଲିସିନ୍ ନାମକ ଏକ ଏନଜାଇମ୍ ଥାଏ ଯାହାର ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ରହିଛି । ରସୁଣର ଗୋଟିଏ ଲବଙ୍ଗରେ ଭଲ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ ଏବଂ ରସୁଣରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ଚର୍ବି ଥାଏ । ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଏ ଏବଂ ବି, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ୍, ସେଲେନିୟମ୍ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସକାଳେ ଖଲିପେଟ ରେ କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଖାଇବାର କ’ଣ କ’ଣ ଲାଭ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ଖାଇବା ଉଚିତ୍?
- ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଆଲିସିନ୍ ଧଳା ରକ୍ତ କୋଷିକାକୁ ବଢାଇଥାଏ ।
- ରସୁଣର ନିୟମିତ ଖାଇବା ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ରସୁଣ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ରସୁଣରେ ଥିବା ସଲଫର ଯୌଗିକ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରେ ।
- ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଖାଇବା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ରସୁଣର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗୁଣ ସବୁ ପ୍ରକାରର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ରସୁଣରେ ପ୍ରିବିୟୋଟିକ୍ ଗୁଣ ଅଛି ଯାହା ଅନ୍ତଃ ନଳୀ ଜୀବାଣୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ।
- ରସୁଣ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଡିଟକ୍ସାଇଫାୟର୍, ଯାହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ରସୁଣରେ ଥିବା ଆଲିସିନ୍ ଯକୃତର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବଢାଇଥାଏ ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏହା କ୍ଷତିକାରକ ପଦାର୍ଥକୁ ବାହାର କରିଥାଏ ।
- ରସୁଣ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରିଡିଆବେଟିସ୍ କିମ୍ବା ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।