ଦୂର ହେବ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ସମସ୍ୟା!

ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ରୋଗ ଏବେ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ଆଜିକାଲି ଅଧିକାଂଶ ପରିବାରର ଲୋକମାନେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବସିଥାନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ରୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ। ଏହା ସହିତ, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରୋସେସ ଫୁଡ ଖାଆନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଥାଏ। ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରୋଗ। ଯଦି ଏହା ଶରୀରରେ ଥରେ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଶରୀରରେ ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଜଣେ ଆମେରିକୀୟ ଡାକ୍ତର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗକୁ ମୂଳରୁ ସମାପ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ। ହାର୍ଭାର୍ଡ ମେଡିକାଲ ହେଲଥରୁ ଶିକ୍ଷାପ୍ରାପ୍ତ ଲିଭର ଏବଂ ଅନ୍ତନଳୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡକ୍ଟର ସୌରଭ ସେଟ୍ଟୀ ଚାରୋଟି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଜଳଖିଆ ମିଶ୍ରଣ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଜୀବନଶୈଳୀ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଏହି ଚାରୋଟି ଜିନିଷ ସେବନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗକୁ ରିଭର୍ସ କରାଯାଇପାରିବ। ଜାଣନ୍ତୁ ଏହି ଚାରୋଟି ଜିନିଷ କ’ଣ।
୧. ଖଜୁର ସହିତ ଅଖରୋଟ – ଖଜୁରରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହା ଚିନିର ଅବଶୋଷଣକୁ ଧୀର କରିଦିଏ ଏବଂ ଲିଭରରେ ଚର୍ବି ମେଟାବୋଲିଜିଂ କରେ। ଅଖରୋଟ ସହିତ ମିଶିଲେ, ଏହି ମିଶ୍ରଣ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଏ। ଅଖରୋଟ ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅଖରୋଟ ଯକୃତରେ ପ୍ରଦାହ କମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅଖରୋଟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ନନ-ଆଲକୋହଲିକ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗ (NAFLD) ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ। ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର ଦୁଇଟି ଖଜୁର ଏବଂ କିଛି ଅଖରୋଟ ଖାଆନ୍ତୁ।
୨. ଡାର୍କ ଚକୋଲେଟ ସହିତ ବାଦାମ- ଡାର୍କ ଚକୋଲେଟ ଏବଂ ବାଦାମର ମିଶ୍ରଣ ଯକୃତ ପାଇଁ ଚମତ୍କାର। ଡକ୍ଟର ସୌରଭ ସେଟ୍ଟି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅଦ୍ଭୁତ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ମିଳୁଥିବା ପଲିଫେନୋଲ୍ସ ଯୋଗୁ ଏହା ସତ୍ୟ। ଉଚ୍ଚମାନର ଡାର୍କ ଚକୋଲେଟରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ ଯାହା ଅକ୍ସିଡେଟିଭ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରେ। ଏବେ ଯଦି ଆପଣ ଏଥିରେ ବାଦାମ କିମ୍ବା ପିସ୍ତା ଭଳି ବାଦାମ ମିଶାଇବେ, ତେବେ ଲାଭ ଆହୁରି ବଢ଼ିଯାଏ। ଏହି ବାଦାମ ଭିଟାମିନ E ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଯକୃତ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ।
୩. ମହୁ ସହିତ ସେଓ ଏବଂ ଡାଲଚିନି- ମହୁ ଏବଂ ଡାଲଚିନିର ଟିକିଏ ଖଣ୍ଡ ସହିତ ସେଓ ଖଣ୍ଡ କେବଳ ଏକ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅନ୍ତନଳୀ-ଯକୃତ ସମନ୍ବୟର ପ୍ରତୀକ। ସେଓରେ ପେକ୍ଟିନ ଥାଏ। ଏହା ଏକ ଦ୍ରବଣୀୟ ତନ୍ତୁ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀ ଜୀବାଣୁକୁ ପୋଷଣ କରେ ଏବଂ ଚର୍ବି ବାନ୍ଧି ଏହାକୁ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। କଞ୍ଚା ମହୁ ଯକୃତ ମେଟାବୋଲିଜିମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା ଲାଭଦାୟକ ଅନ୍ତନଳୀ ଜୀବାଣୁକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ବିକଳ୍ପ।
୪. ଗ୍ରୀକ ଦହି କିମ୍ବା ଦହି ସହିତ ବେରି- ଆଜିକାଲି ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତ ଦହି ସମାନ ନୁହେଁ। ସାଦା ଗ୍ରୀକ ଦହି ପ୍ରୋଟିନରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଶର୍କରାରେ କମ ଥାଏ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରେ। ଏହା ଯକୃତ ଚର୍ବି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବ୍ଲୁବେରି କିମ୍ବା ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ ପରି ବେରି ସହିତ ଉପରେ ମିଶାଇ, ଏହା ପଲିଫେନୋଲ ଏବଂ ଭିଟାମିନ ସି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଯକୃତ କୋଷର ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହାକୁ ସପ୍ତାହରେ ଥରେ କିମ୍ବା ଦୁଇଥର ଏକ ଛୋଟ ପାତ୍ରରେ ସହଜରେ ତିଆରି କରାଯାଇପାରିବ।